
מאת : רונן כהן צמח מומחה בתחום שירותי ארכיב מחזור נייר וגריסה
תחום הפרדת הפסולת בעולם בכלל ובישראל בפרט עבר תמורות רבות לאחר שישראל חתמה על מספר אמנות עם האיחוד האירופאי בדבר הורדת שריפת דלק פוסילי ועמידה ביעדים של שמירת איכות הסביבה בשנים הבאות עד לשנת 2050.
מאחר ובישראל אין חובת הפרדת פסולת בבתים, מתרכזת הפרדת הפסולת במתקנים הנמצאים בערים שונות או אתר מרכזי למספר רשויות המנסה לעסוק בהפרדת סוגי הפסולת ברמת המאקרו.
תחום הנייר והקרטון הינו אחד מאותם רבדים של פסולת שתופס נפח רב מאידך ולעומת סוגי פסולת אחרים כגון פלסטיק, זכוכית, בד ואחרים ולעומתם יכול לשמש בנקל בתחום הכלכלה המעגלית לייצור מוצרים ברי קיימא חדשים במקום לכרות עצים נוספים ובכך להקל על משאבי הטבע המתכלים ביערות ברחבי צפון אירופה , קנדה ומדינות דרום אמריקה.
שימוש בחיישנים חדשים ושיטות איסוף חדשות של ניירת וקרטון מאפשרים לחברות העוסקות בתחום לחסוך בכ"א רב, ובכך לאפשר התייעלות רבה ויכולת טובה יותר לאסוף כמות גדולה יותר של נייר וקרטון ולאפשר לחברות העוסקות במחזור הנייר אספקה רציפה של חומרי גלם לתעשיית הנייר הממוחזר והקרטון.
יש השפעה ישירה של הצמיחה בכלכלה העולמית ובעיקר של סין והודו על הביקושים לנייר וקרטון.
ככל והכלכלות בארצות הברית ואירופה נמצאות במגמת צמיחה ושימוש בצריכה עצמית גבוהה, בשילוב של הזמנת מוצרים מהמזרח , אזי תעשיית הקרטון המפותחת מאוד
בסין והודו מייצרת ביקושים לקרטון ונייר ממוחזר כדי לייצר קרטונים חדשים ומוצרים ברי קיימא מנייר ממוחזר.
וכך גם להיפך, משברים כגון הקורונה, או ירידה באפשרות לשנע סחורות בגלל מלחמות או ייקור השינוע הימי בכל העולם , מאיטות את קצב הצריכה האישי בכל העולם ובכך מורידות ביקושים לאיסוף נייר וקרטון , דבר המשפיע ישירות על אספני הנייר למיניהם ברחבי אירופה ארצות הברית והמזרח התיכון.
אספני הנייר, נדרשים למספר יכולות כדי לעמוד בביקוש של הנייר עבור המכונות שהופכות את הנייר הממוחזר והקרטון למוצר חדש.
מכונות אילו הפועלות 365 ימים בשנה ללא הפסקה כלל בגלל העלות הגבוהה שלהם נדרשות לקבל אספקה סדירה של חומר גלם ולעבוד 24/7 כדי לעמוד בביקושים.
עלות הפעלת המכונות גבוהה בגלל עלות האנרגיה והמערכות המיוחדות הפועלות החל משלב קבלת חומר הגלם, שימוש במים אפורים ממוחזרים, סינון המים, שימוש בחומרים כימיים לפירוק חומר הגלם, כבישתו מחדש, וביצוע תהליכים שונים של הוספת תאית ויצירת חומר גלם חדש כגון בריסטולים, נייר טואלט, טישו, חיתולים, קרטון גלי ועוד.
לפני תהליך זה נדרש מערך איסוף רחב, הנתמך על ידי אתרים שאליהם יכולים תושבים או עיריות / חברות / בתי חולים/ בתי דפוס / ומייצרי זבל מניירת להביא את חומר הגלם על מנת שייאסף. כאמור מערך האיסוף צריך להיות יעיל ועומד בלוחות זמנים קבועים המאפשרים ריקון של מתקני אגירה שונים אל מתקן הפועל להפרדת סוגי חומר הגלם השונים של הנייר.
לאחר השינוע היומי אל מתקן הפרדת הנייר והקרטון, מתבצע תהליך רחב היקף של הפרדת סוגי הנייר לקטגוריות שונות שלכל אחד מהם תוחלת שונה.
נייר לבן, נייר עיתון, נייר צבעוני, קרטון דק, קרטון עבה, קרטון ביצים, נייר גרוס, פלסטיק, קלסרים ותיקיות, ברזלים שונים.
מסוע מתוחכם המצויד בעשרות מצלמות בטכנולוגיית בינה מלאכותית מזהות את סוגי החומר שפורטו להלן, ומשנעות על גבי המסוע לאורך מאות מטרים את כל החומר שהועמס עליהם על ידי כף הטרקטור. כל חומר הגלם שהמצלמות החכמות זיהו, מעבירים פקודה אל צינור לחץ אויר שמעיף את סוג החומר למסוע אחר מקביל , ובתום המעבר בכל סוגי המצלמות לאורך המסלול החומר מגיע מופרד לחלוטין לערמות שונות של נייר לסוגיו, פלסטיק ברזל ואחרים.
חומר שלא מזוהה ממשיך למסוע נפרד לבדיקת איכות נוספת.
תהליך זה של מכונות אוטומטיות לחלוטין חסך עשרות עובדים ומאפשר טיפול בעשרות טונות של זבל מידי יום.
בתום התהליך מועבר החומר לסוגיו אל דחסן, שכובש את החומר לכדי קוביות חומר גלם של 750 ק"ג עד 1 טונה ומוכן לשינוע אל מפעל או יצרן של קרטון/ בד/ פלסטיק לסוגיו.
עלות חומרי הגלם הממוחזרים נקבעים בבורסת הסחורות העולמיות ומחירן עולה ככל והביקוש במדינות היעד בהודו ובסין עולה.
מדינות אירופה וגם ישראל מפרסמות מידי שנה מדד המתבסס על כמות איסוף פסולת הנייר בתום השימוש, מתוך סך ייצור הנייר ומוצריו וכן האריזות המיובאות או חומר הגלם של נייר המגיע לאותה מדינה. יש מתאם קבוע בין מחיר הנייר לבין האחוז הגבוה של האיסוף. כל ועלות חומר הגלם אל נייר ממוחזר לסוגיו גבוהה יותר, אזי יותר חברות יעודדו איסוף פסולת נייר וימכרו אותה לצד ג' הזקוק לחומר גלם עבור מוצרי בר קיימא אותם הוא מבקש לייצר.
כדי לעודד בעתיד איסוף מוגבר של נייר וקרטון, ( מלבד המחיר הגבוה והכדאיות הכלכלית באיסוף הנייר למחזור) יצטרכו הממשלות להוסיף חקיקה האוסרת על כריתת עצים ביערות עד, כריתה של עצים שהם מעל גיל של כמה מאות שנים , וזאת כדי לשמר את האקלים של כדור הארץ.
במידה ויוכנסו שיטות הפרדה לכל סוגי הפסולת, אזי אחוז חומר הגלם שיוותר לתעשיית הנייר והקרטון יהיה גבוה יותר ומרביתו לא ילך להטמנה, אלא למתקני שריפה פנימית המאפשרים ייצור אנרגיה.
כמו כן במידה ויכניסו בחקיקה שכל שכונה חדשה המוקמת בישראל תהיה מחויבת להתקין בתוך כל קומת מגורים הפרדת פסולת והעברתו למתקן מרכזי מחוץ לשכונה כפי שקורא במדינות אירופה ארצות הברית ויפן זה יגדיל את המודעות ואת כמויות פסולת הנייר ובכך יפחית את כריתת העצים ביערות.
נשמח לעמוד לרשותכם למידע נוסף ולעזור לכם לשנע את החומר שלכם למתקן מיון מאובטח כדי שגם החומר שלכם יוכל להיות ממוחזר למען סביבה טובה יותר.
קבל הצעת מחיר